Sebze Meyve Fiyatları Neden Yükseliyor ?

Her türlü Sebze, meyve, tarım ürünün yetiştirilmesinde iklim, toprak, doğa açısından dünyanın en şanslı ülkesi Türkiye’yi yönetenlerin aldığı kararlar yüzünden tarımda dış alıma muhtaç kalıyoruz. Tarımsal ürün sıkıntısı yaşıyoruz.
Bu kararları alanlara hesap sormak yerine, bu kararları alanlar yüzünden pahalı ve zahmetli şekilde tarım ürünü almak zorunda kalan vatandaşlarımız bunu sorgulayan vatandaşları düşman olarak görüyorlar.
Ülkemiz tüm tarım ürünlerini bolca yetiştirme imkanına sahip. Her ürünü bolca yetişebilir ve ucuz bir fiyatla yiyebiliriz uyarısını yapan vatandaşlarımıza düşman olmayığı yeğleyen insanlarımız var.
Bize tarım ürünü satan ülkelerin tamda bu istediği durum bu olsa gerek.
Hollanda 42.508 km² yüzölçümüne sahip. Türkiye, Hollanda’nın tam 18 katı büyüklüğünde 783.562 km² yüzölçümene sahip.
Hollanda yıllık 100 milyar dolar tarım ürünü ihraç ederken,”Türkiye son 16 yılda, tarımda 185 milyar dolarlık ithalat yaptı” Özden Güngöri Yeniçağ 16.07.2018
Tarımda dünyanın tartışmasız lideri olması gereken Türkiye bugün 5 tarım ürünü dışında tüm tarım ürünlerinde dış alıma mecbur kalmıştır. Buna sebepler olanlar, sebze-meyve fiyatlarının yükselmesinde sorumluluğu yok mu?
Avrupa teknoloji devi bilinirken bugün dünyaya tarım ürünleri ihraç ediyor. Türkiye ise tarım ülkesi iken bugün birçok ürünün anavatını olan Türkiye tarımda dış alıma muhtaç durumda.
Her ülkenin doğasına, toprağına bağlı stratejik gücü vardır. Türkiye’nin Cumhuriyetin kuruluşunda başlattığı ağır sanayi hamlesi zamanla terk edildi. İthal tekonoloji ile çağ atlıyoruz dendi ve ülkenin en güçlü alanı tarım zamanla yok edildi.
Teknolojide dışa bağımlılığımız yanında birde tarımda dışa bağımlı olduk. Sürekli betona yani ölü yatırımlara en büyük kaynaklar ayrıldı. Tarım, sanayi, bilim, eğitim gibi gelir getirici alanlar özellikle geri bıraktırıldı. Bunları sorgulamak yerine, başka bahaneler bulunuyor.
Ülkemiz son 10 yılda Belçika yüzölçümünden daha büyük toprağı tarım dışı kaldı. Her yıl Zonguldak büyüklüğünde alan tarım dışı kalıyor. Yerli tarımı desteklemek yerine, sıfır gümrükle tarım ürünü ithal kararları alınarak yerli tarım çökertiliyor.
Kalıcı tek çözüm yerinde kendimizin üretmesidir.Hele ki dünyada tarımda en şanslı ülkede yaşıyorsak, sebze, meyve için kuyruğa girmek bu ülkeye yakışmayan manzarıdır veya ucuz ürün alacağım diye oradan oraya halkı koşturmak…
Seçimler gelir geçer ama asıl olan ülke ve halktır.

Nasuh Bektaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir